Komuniti Farmasi Malaysia

Simvastatin ( Zocor )

Jenama Ubat :

 
1. Covastin®
 
2. Lipaco®
 
3. Pharmaniaga Simvastatin® 
 
4. Simtin®
 
5. Simvacor®
 
6. Simvastatin Winthrop®
 
7. Simvor®
 
8. Stavid® 
 
9. Vascor®
 
10. Vytorin® 
 
11. Zocor® 
 
 
Apakah itu Ubat Simvastatin ?
 
Simvastatin (Zocor) tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai HMG CoA reductase inhibitors, atau "statin." Ia mengurangkan tahap kolesterol "jahat" (lipoprotein berketumpatan rendah, atau LDL) dan trigliserida dalam darah, disamping meningkatkan tahap kolesterol "baik" (lipoprotein berketumpatan tinggi atau HDL). Simvastatin digunakan untuk menurunkan kolesterol dan trigliserida (jenis lemak) dalam darah.
Simvastatin juga digunakan untuk mengurangkan risiko strok (angin ahmar), serangan jantung, dan komplikasi jantung yang lain pada orang yang menghidap diabetes, penyakit jantung koronari, atau faktor-faktor risiko yang lain. Simvastatin digunakan di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak yang berusia sekurang-kurangnya 10 tahun.
Simvastatin juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.
 
Maklumat penting mengenai Simvastatin
 
Dalam kes-kes yang jarang berlaku, Simvastatin boleh menyebabkan keadaan yang menyebabkan kerosakan tisu otot skeletal, yang membawa kepada kegagalan buah pinggang. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai kesakitan otot yang tidak dapat dijelaskan, atau lemah terutamanya jika anda juga mempunyai demam, keletihan yang luar biasa, dan air kencing berwarna gelap. Jangan sekali-kali mengambil Simvastatin dalam jumlah yang lebih besar, atau lebih lama daripada yang disyorkan oleh doktor anda. Patuhi arahan dos doktor anda dengan berhati-hati. Mengambil terlalu banyak Simvastatin boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius dan boleh mengancam nyawa.
Terdapat banyak ubat-ubatan lain yang tidak perlu digunakan bersama-sama dengan Simvastatin. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan. Simpan senarai semua ubat anda dan tunjukkan kepada mana-mana pemberi jagaan kesihatan yang merawat anda.
Sebelum mengambil Simvastatin, beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai penyakit hati atau penyakit buah pinggang, kencing manis, atau penyakit tiroid, jika anda berketurunan Cina, atau jika anda minum lebih daripada 2 minuman beralkohol setiap hari.
Simvastatin boleh membahayakan bayi dalam kandungan atau menyebabkan kecacatan kelahiran. Jangan gunakan jika anda mengandung. Limau citrus dan jus limau citrus boleh berinteraksi dengan Simvastatin dan membawa kepada kesan berbahaya. Jangan minum lebih daripada 1 liter jus limau citrus setiap hari.
 
Sebelum mengambil Simvastatin
 
Anda tidak boleh mengambil Simvastatin jika anda ada alahan kepada simvastatin, jika anda mempunyai penyakit hati, atau jika anda mengandung atau menyusukan bayi. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, Simvastatin boleh menyebabkan keadaan yang menyebabkan kerosakan tisu otot rangka, yang membawa kepada kegagalan buah pinggang. Keadaan ini mungkin lebih cenderung untuk berlaku dalam orang tua dan orang-orang yang mempunyai penyakit buah pinggang atau hipotiroidisme yang tidak tekawal (tiroid tidak begitu aktif). Anda juga mungkin lebih cenderung untuk megalami keadaan ini jika anda yang berketurunan Cina dan anda mengambil dos Simvastatin tinggi  dan juga jika anda mengambil ubat yang mengandungi niasin (Advicor, Niaspan, Niacor, Simcor, Slo-Niacin, dan lain-lain).
Ubat berikut boleh meningkatkan risiko masalah otot yang serius jika anda mengambilnya  bersama-sama dengan Simvastatin. Ubat yang tidak boleh digunakan semasa anda mengambil Simvastatin ialah :
1. cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimmune);
2. danazol (Danocrine);
3. gemfibrozil (Lopid);
4. nefazodone (ubat antidepresan);
5. ubat antibiotik clarithromycin (Biaxin), erythromycin (EES, EryPed, Ery-Tab, Erythrocin), dan telithromycin (Ketek);
6. ubat antikulat itraconazole (Sporanox), ketoconazole (Nizoral), dan posaconazole (Noxafil); atau
7.  ubat HIV / AIDS atazanavir (Reyataz), darunavir (Prezista), fosamprenavir (Lexiva), nelfinavir (Viracept), ritonavir (Norvir, Kaletra), saquinavir (Invirase), dan tipranavir (Aptivus).
Sebelum anda mula mengambil Simvastatin, beritahu doktor anda jika anda telah menggunakan mana-mana ubat ini:
1. amiodarone (Cordarone, Pacerone);
2. Amlodipine (Norvasc, Caduet, Exforge, Lotrel, Tekamlo, Tribenzor, Twynsta, Amturnide);
3. diltiazem (Cartia, Cardizem, Tiazac);
4. ranolazine (Ranexa), atau
5. verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan).
Untuk memastikan anda boleh mengambil apa-apa dos Simvastatin dengan selamat, beritahu doktor anda jika anda mempunyai keadaan seperti:
1. sejarah penyakit hati;
2. sejarah penyakit buah pinggang;
3. kencing manis;
4. penyakit tiroid; atau
jika anda minum lebih daripada 2 minuman beralkohol setiap hari.
 kategori Kehamilan X. Simvastatin boleh membahayakan bayi dalam kandungan atau menyebabkan kecacatan kelahiran. Jangan mengambil Simvastatin jika anda mengandung. Berhenti mengambil ubat ini dan beritahu doktor anda dengan segera jika anda hamil. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan untuk mengelakkan kehamilan semasa anda mengambil Simvastatin. Simvastatin boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan menyusukan anak semasa anda mengambil Simvastatin.
 
Bagaimanakah saya mengambil Simvastatin?
 
Ambil Simvastatin seperti yang ditetapkan. Jangan sesekali mengambil Simvastatin dalam jumlah yang lebih besar, atau lebih lama daripada yang disyorkan oleh doktor anda. Patuhi arahan dos doktor anda dengan berhati-hati. Mengambil terlalu banyak ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius dan boleh mengancam nyawa.
Simvastatin biasanya diambil sebelum tidur atau selepas makan malam. Jika anda mengambil Simvastatin lebih daripada sekali setiap hari, makan ubat selepas anda makan nasi. Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat kesan yang terbaik. Untuk memastikan Simvastatin membantu keadaan anda dan tidak menyebabkan kesan berbahaya, darah anda akan selalu diuji . Fungsi hati anda harus diuji setiap 3 hingga 6 bulan. Jumpa dengan doktor anda seperti yang ditetapkan. Anda mungkin perlu mengambil Simvastatin secara jangka panjang untuk merawat kolesterol yang tinggi. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat ini untuk masa yang singkat jika anda menghadapi pembedahan atau perubatan kecemasan. Jangan berhenti mengambil Simvastatin kecuali jika doktor anda memberitahu anda.
Simvastatin adalah sebahagian daripada program rawatan yang juga memerlukan program lain seperti diet, senaman, dan kawalan berat badan yang lengkap. Ikuti diet, ubat, dan rutin senaman anda.
Simpan Simvastatin pada suhu bilik dan jauh dari kelembapan, haba, cahaya dan.
 
Apa yang Harus Saya buat sekiranya saya tertinggal satu dos?
 
Ambil dos yang tertinggal dengan seberapa segera sejurus anda ingat. Jangan ambil dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang seterusnya. Jangan ambil lebih dos untuk menggantikan dos yang tertinggal.
 
 Apa yang harus saya buat jika terlebih dos?
 
 Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara (PRN) di :
Waktu Pejabat: 
1-800-88-8099 / +604-657 0099
(Isnin - Jumaat: 8.10am-5.10pm)
 Selepas Waktu Pejabat
(Termasuk Hujung Minggu dan Cuti Umum)
+6012-430 9499
 
Apa yang perlu saya elakkan semasa mengambil Simvastatin?
 
Limau sitrus dan jus limau sitrus boleh berinteraksi dengan Simvastatin dan boleh membawa kesan berbahaya. Jangan minum lebih daripada 1 liter jus limau sitrus setiap hari.
Elakkan memakan makanan yang mengandungi lemak atau kolesterol yang tinggi. Simvastatin tidak akan berkesan dalam menurunkan kolesterol anda jika anda tidak mengikuti pelan diet kolesterol.
Elakkan minum arak. Ia boleh meningkatkan tahap trigliserida atau lemak dan boleh meningkatkan risiko kerosakan hati.
Kesan sampingan Simvastatin
Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda-tanda tindak balas alahan terhadap Simvastatin seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.
Berhenti mengambil Simvastatin dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius seperti:
1. sakit otot yang tidak dapat dijelaskan, atau lemah;
2. demam, keletihan yang luar biasa, dan air kencing berwarna gelap;
3. kesakitan atau rasa terbakar apabila anda membuang air kecil;
4. bengkak, berat badan naik, kencing kurang daripada biasa atau tidak kencing langsung;
5. loya, sakit pada bahagian atas perut, gatal, hilang selera makan, air kencing berwarna gelap, najis berwarna kelabu seperti tanah liat, jaundis (kekuningan pada kulit atau mata).
Kesan sampingan Simvastatin kurang serius mungkin termasuk:
1. sakit kepala;
2. sakit sendi, sakit otot yang ringan;
3. sembelit, sakit perut atau senak, mual yang ringan;
4. ruam kulit yang ringan;
5. masalah tidur (insomnia);
6. gejala-gejala selesema seperti hidung tersumbat, bersin, sakit tekak.
Senarai ini mungkin tidak lengkap dan kesan-kesan sampingan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. 
 
Apakah Ubat Lain yang Boleh Mempengaruhi Simvastatin?
 
Beritahu doktor anda tentang semua ubat lain yang anda gunakan, terutamanya ubat:
1. digoxin (Lanoxin);
2. pencair darah seperti warfarin (Coumadin, Jantoven);
3. fenofibric asid (Fibricor, Trilipix), atau fenofibrate (Antara, Fenoglide, Lipofen, Lofibra, Tricor, Triglide);
4. ubat antikulat seperti fluconazole (Diflucan) atau voriconazole (Vfend);
5. ubat yang mengandungi niasin (Advicor, Niaspan, Niacor, Simcor, Slo-Niacin, dan lain-lain);
6. ubat yang boleh melemahkan sistem imun anda seperti steroid, ubat kanser, atau ubat yang digunakan untuk mencegah tindakbalas pemindahan organ, seperti sirolimus (Rapamune), atau tacrolimus (Prograf);
7. mana-mana ubat "statin" seperti atorvastatin (lipitor, Caduet), fluvastatin (Lescol), lovastatin (Altoprev, Mevacor), pravastatin (Pravachol), rosuvastatin (Crestor), atau ubat lain yang mengandungi simvastatin (Simcor, Vytorin).
Senarai ini mungkin tidak lengkap dan terdapat banyak ubat lain yang boleh menyebabkan kesan serius atau masalah perubatan yang mengancam nyawa jika anda mengambilnya bersama-sama dengan Simvastatin. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah vitamin dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda. Simpan senarai semua ubat anda dan tunjukkan kepada mana-mana pemberi jagaan kesihatan yang merawat anda.