Komuniti Farmasi Malaysia

Omeprazole

 

Nama Ubat : Omeprazole
 
Jenama Ubat :
 
1. Gasec-20®
 
2. Losec® 
 
3. Medoprazole®
 
4. Omelon®  
 
5. Omesec® 
Omesec cap_6442.gif
 
6. Omez® 
 
7. Omezol Lyo® 
 
8. Omezole®
 
9. Probitor®
 
10. Pylobact® 
 
11. Risek® 
 
12. Romesec®
 
13. Zenpro®
 
14. Zimor® 
 
 
Apakah itu Ubat Omeprazole ?
 
Omeprazole tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai perencat pam proton. Omeprazole mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan dalam perut.
Omeprazole digunakan untuk merawat gejala penyakit refluks gastroesophageal (GERD) dan keadaan lain yang disebabkan oleh asid perut yang berlebihan. Ia juga digunakan untuk menggalakkan penyembuhan radangan esofagus yang disebabkan oleh hakisan (kerosakan kepada esofagus anda yang disebabkan oleh asid dalam perut).
Omeprazole juga boleh diberikan bersama-sama dengan antibiotik untuk merawat ulser perut yang disebabkan oleh jangkitan bacteria Helicobacter pylori (H. pylori).
Omeprazole bukan digunakan untuk kelegaan segera gejala pedih ulu hati.
Omeprazole juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.
 
 
penyakit refluks gastroesophageal (GERD) yang meyebabkan pedih ulu hati
 
Pembentukan ulser pada perut, esofagus dan usus akibat daripada terlebih asid
 
 
Maklumat penting tentang omeprazole 
 
Omeprazole bukan untuk kelegaan segera gejala pedih ulu hati. 
Ada keadaan tertentu yang dirawat dengan gabungan omeprazole dan antibiotik. Gunakan semua ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca panduan ubat atau arahan pesakit yang dibekalkan dengan setiap ubat. Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat doktor anda. 
Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda ada alahan kepada omeprazole atau apa-apa ubat benzimidazole lain seperti albendazole (Albenza), atau mebendazole (Vermox). 
Ambil omeprazole untuk sepanjang masa seperti yang ditetapkan. Simptom anda boleh hilang sebelum jangkitan benar-benar dirawat. 
Prilosec OTC (ubat di kaunter) perlu diambil hanya sekali setiap 24 jam selama 14 hari tanpa preskripsi ubat. Ia mungkin mengambil masa sehingga 4 hari untuk kesan sepenuhnya. Jangan mengambil lebih daripada satu tablet setiap 24 jam. 
Biarkan sekurang-kurangnya 4 bulan berlalu sebelum anda memulakan satu lagi rawatan Prilosec OTC selama 14 hari. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai gejala tambahan dan memerlukan rawatan sebelum 4 bulan telah berlalu. 
Pedih hulu hati sering dikelirukan dengan gejala pertama serangan jantung. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mempunyai sakit dada atau merasa berat, sakit yang merebak ke lengan atau bahu, loya, berpeluh, dan perasaan sakit. 
Tanya doktor atau ahli farmasi jika ia adalah selamat untuk anda mengambil omeprazole jika anda mempunyai penyakit hati atau penyakit jantung, atau paras magnesium yang rendah dalam darah anda. 
 
Sebelum mengambil omeprazole
 
Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda ada alahan kepada omeprazole atau apa-apa ubat benzimidazole lain seperti albendazole (Albenza), atau mebendazole (Vermox).
Tanya doktor atau ahli farmasi samaada selamat untuk anda mengambil omeprazole jika anda mempunyai penyakit hati atau penyakit jantung, atau jika anda mempunyai tahap magnesium yang rendah dalam darah anda.
Jangan gunakan omeprazole tanpa preskripsi (Prilosec OTC) tanpa nasihat doktor jika anda mempunyai:
1. masalah atau sakit ketika menelan;
2. najis berdarah atau berwarna hitam;
3. muntah yang kelihatan seperti darah atau kopi;
4. pedih ulu hati yang telah berpanjangan selama lebih 3 bulan;
5. sakit dada yang kerap;
6. pedih ulu hati dengan bunyi berdehit;
7. berat badan berkurangan yang tidak diketahui puncanya;
8. rasa loya atau muntah-muntah; atau
9. sakit perut.
Ada keadaan tertentu dirawat dengan gabungan omeprazole dan antibiotik. Gunakan semua ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca panduan ubat atau arahan pesakit yang dibekalkan dengan ubat setiap. Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat doktor anda.
Pengambilan perencat pam proton seperti omeprazole boleh meningkatkan risiko keretakan tulang pinggul, pergelangan tangan, atau tulang belakang. Kesan ini telah berlaku pada kebanyakannya orang yang telah mengambil ubat ini untuk masa yang panjang atau pada dos yang tinggi, dan orang-orang yang umur 50 tahun atau lebih tua. Kesan ini tidak jelas samaada omeprazole adalah punca sebenar peningkatan risiko tulang retak. Sebelum anda mengambil ubat ini, beritahu doktor anda jika anda mempunyai osteoporosis atau osteopenia (ketumpatan mineral tulang yang rendah).
Kategori Kehamilan FDA ialah C. Tidak diketahui sama ada omeprazole akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil pada masa yang sama anda menggunakan ubat ini. Omeprazole boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa anda mengambil omeprazole. Jangan memberikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 1 tahun tanpa nasihat doktor.
 
Bagaimanakah harus saya ambil omeprazole?
 
Ambil omeprazole seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan ambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.
Omeprazole biasanya diambil sebelum makan. Ikut arahan doktor anda.
Jangan musnahkan, mengunyah, atau memecahkan tablet omeprazole yang bersalut enterik. Telan kesemua pil. Pil bersalut enterik mempunyai salutan khas untuk melindungi perut anda. Menghancurkan pil boleh merosakkan salutan ini.
Prilosec OTC (ubat kaunter tanpa preskripsi) perlu diambil hanya sekali setiap 24 jam selama 14 hari. Ambil ubat pada waktu pagi sebelum anda mengambil sarapan pagi. Ia mungkin mengambil masa sehingga 4 hari untuk kesan sepenuhnya. Jangan ambil lebih daripada satu tablet setiap 24 jam.
Biarkan sekurang-kurangnya 4 bulan berlalu sebelum anda memulakan satu lagi rawatan Prilosec OTC selama 14 hari. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai gejala tambahan dan memerlukan rawatan sebelum 4 bulan telah berlalu.
Ambil omeprazole untuk sepanjang masa yang ditetapkan. Simptom anda boleh menjadi lebih sebelum jangkitan benar-benar dirawat. Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik atau jika mereka menjadi lebih teruk semasa anda mengambil ubat ini.
Simpan Omeprazole pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.
 
Apa yang perlu saya buat sekiranya saya tertinggal satu dos?
 
Ambil ubat sebaik sahaja anda ingat. Jika ia hampir untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan ambil ubat itu pada dos seterusnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.
 
Apa yang harus saya buat jika saya terlebih dos?
 
 Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara (PRN) di :
Waktu Pejabat: 
1-800-88-8099 / +604-657 0099
(Isnin - Jumaat: 8.10am-5.10pm)
 Selepas Waktu Pejabat
(Termasuk Hujung Minggu dan Cuti Umum)
 +6012-430 9499
 Gejala dos berlebihan mungkin termasuk rasa mengantuk, penglihatan kabur, degupan jantung yang cepat, loya, muntah, berpeluh, sakit kepala, atau mulut kering.
 
Apa yang perlu saya elakkan semasa mengambil omeprazole?
 
Ikut arahan doktor anda mengenai had ke atas makanan, minuman, atau aktiviti.
 
Kesan sampingan Omeprazole
 
Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan terhadap omeprazole seperti: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.
 
Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai sebarang tanda tahap magnesium yang rendah seperti:
1. pening, kekeliruan;
2. kadar jantung yang pantas atau tidak sama rata;
3. perasaan gelisah;
4. kekejangan otot, kelemahan otot atau perasaan tempang;
5. batuk atau rasa tercekik;
6. sawan.
 
Kesan sampingan omeprazole kurang serius mungkin termasuk:
1. demam;
2. gejala-gejala selesema seperti hidung tersumbat, bersin, sakit tekak;
3. sakit perut, gas;
4. loya, muntah, cirit-birit;
5. sakit kepala.
 
Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. 
 
Apakah ubat-ubatan lain yang boleh menjejaskan omeprazole?
 
Beritahu doktor anda tentang semua ubat lain yang anda gunakan, terutamanya:
1. pencair darah seperti warfarin (Coumadin, Jantoven);
2. ubatdiuretik (pil air);
3. cilostazol (Pletal);
4. clopidogrel (Plavix);
5. diazepam (Valium);
6. digoxin (Lanoxin, Lanoxicaps);
7. disulfiram (Antabuse);
8. cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimmune);
9. tacrolimus (Prograf);
10. phenytoin (Dilantin);
11. ketoconazole (Nizoral), voriconazole (Vfend);
12. ampicillin (Principen, Unasyn);
13. ubat HIV atau AIDS seperti atazanavir (Reyataz), nelfinavir (Viracept), saquinavir (Invirase);
14. ubat ferum atau zat besi (Feosol, Mol-Besi, Fergon, Femiron, lain-lain).
Senarai ini tidak lengkap dan ubat lain boleh berinteraksi dengan omeprazole. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuk pil vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.