Komuniti Farmasi Malaysia

Metoclopramide ( Maxolon )

 

Nama Ubat : Metoclopramide
 
Jenama Ubat :
 
1. Malon® 
2. Maril®  
3. Mexomide®  
4. Primperan®
5. Pulin®
 
Metoclopramide meningkatkan pengecutan otot di dalam saluran penghadaman atas dan mempercepatkan kadar pengosongan perut ke usus. Metoclopramide juga digunakan untuk merawat pedih ulu hati dalam jangka masa pendek yang disebabkan oleh refluks gastroesophageal untuk orang yang telah menggunakan ubat-ubatan lain tanpa melegakan gejala.
Metoclopramide juga digunakan untuk merawat pengosongan gastrik yang perlahan dalam penghidap diabetes (juga dipanggil gastroparesis diabetes), yang boleh menyebabkan rasa loya, muntah-muntah, pedih ulu hati, hilang selera makan, dan rasa kenyang selepas makan.
Metoclopramide juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat-ubatan ini.
 
Maklumat penting tentang metoclopramide
 
JANGAN AMBIL METOCLOPRAMIDE DALAM JUMLAH lebih besar DARIPADA DISARANKAN, ATAU ELBIH LAMA DARIPADA 12 MINGGU. Dos yang tinggi atau jangka panjang penggunaan metoclopramide boleh menyebabkan gangguan pergerakan yang serius yang mugkin tidak boleh baik kambali. Gejala gangguan ini termasuk gegaran atau lain-lain pergerakan otot yang tidak terkawal. Semakin lama anda mengambil metoclopramide, semakin besar kemungkinan anda untuk megalami gangguan pergerakan yang serius. Risiko kesan sampingan ini adalah lebih tinggi di kalangan wanita, pesakit kencing manis, dan orang dewasa yang lebih tua.
Anda tidak boleh mengambil ubat-ubatan ini jika anda ada alahan kepada metoclopramide, atau jika anda mempunyai pendarahan atau perut atau usus  tersumbat, epilepsi atau gangguan sawan yang lain, atau tumor kelenjar adrenal (pheochromocytoma).
Sebelum anda mengambil metoclopramide, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati, kegagalan jantung kongestif, tekanan darah tinggi, kencing manis, penyakit Parkinson, atau sejarah kemurungan atau buah pinggang.
Jangan minum arak. Ia boleh meningkatkan beberapa kesan sampingan metoclopramide. Terdapat banyak ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan metoclopramide. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuk preskripsi, produk di kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda. Simpan senarai semua ubat-ubatan anda dan tunjukkan kepada mana-mana pemberi jagaan kesihatan yang merawat anda. Berhenti menggunakan metoclopramide dan hubungi doktor anda pada segera jika anda mempunyai gegaran atau pergerakan otot yang tidak terkawal, demam, otot kejang, kekeliruan, degupan jantung yang laju atau tidak sekata, pernafasan yang laju, perasaan tertekan, pemikiran membunuh diri atau mencederakan diri sendiri, halusinasi, keresahan, pergolakan , sawan atau jaundis (kekuningan pada kulit atau mata anda).
 
Sebelum mengambil metoclopramide
 
Anda tidak perlu mengambil ubat-ubatan ini jika anda ada alahan kepada metoclopramide, atau jika anda mempunyai:
1. pendarahan atau perut atau usus anda tersumbat;
2. penembusan (lubang) di dalam perut atau usus anda;
3. epilepsi atau lain-lain gangguan sawan;
4. tumor pada kelenjar adrenal (pheochromocytoma).
Untuk memastikan anda selamat dan boleh mengambil metoclopramide, beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa keadaan lain seperti:
1. penyakit buah pinggang;
2. penyakit hati (terutamanya sirosis);
3. kegagalan jantung kongestif;
4. tekanan darah tinggi;
5. Penyakit Parkinson;
6. kencing manis (dos insulin anda mungkin perlu disesuaikan);
7. sejarah kemurungan.
Kategori Kehamilan FDA ialah B. Metoclopramide tidak dijangka akan memudaratkan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau bercadang untuk hamil semasa rawatan. Metoclopramide boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan menggunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi. Metoclopramide tidak sepatutnya diberikan kepada kanak-kanak.
 
Bagaimana cara saya ambil metoclopramide?
 
Ambil seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Metoclopramide biasanya diambil hanya  4 hingga 12 minggu. Ikut arahan pada label preskripsi anda.
Ambil metoclopramide 30 minit sebelum makan. Metoclopramide biasanya diambil sebelum makan dan sebelum tidur. Doktor anda mungkin meminta anda mengambil ubat bila perlu sahaja apabila memakan makanan yang biasanya menyebabkan pedih hulu hati. Ikut arahan doktor anda.
Ukur ubat cecair dengan dos sudu khas pengukur atau picagari, bukan sudu biasa di rumah anda. Jika anda tidak mempunyai peranti dos-mengukur, dapatkannya di farmasi.
 
Simpan Metoclopramide pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba. Tutup botol ketat apabila tidak digunakan.
Selepas anda berhenti mengambil metoclopramide, anda mungkin mempunyai gejala yang tidak menyenangkan seperti sakit kepala, pening, atau gemuruh. Berbincanglah dengan doktor anda mengenai cara untuk mengelakkan gejala apabila menghentikan ubat ini.
 
Apa yang perlu saya buat sekiranya saya tertinggal satu dos?
 
Ambil ubat sebaik sahaja anda ingat. Jika ia hampir untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan ambil ubat itu pada dos seterusnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.
 
Apa yang harus saya buat jika saya terlebih dos?
 
 Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara (PRN) di :
Waktu Pejabat: 
1-800-88-8099 / +604-657 0099
(Isnin - Jumaat: 8.10am-5.10pm)
 Selepas Waktu Pejabat
(Termasuk Hujung Minggu dan Cuti Umum) 
+6012-430 9499
Gejala dos berlebihan mungkin termasuk mengantuk, kekeliruan, gegaran atau pergerakan otot yang tidak terkawal di muka atau leher anda, atau epilepsi (sawan).
 
Apa yang saya harus elakkan semasa mengambil metoclopramide?
 
Elakkan minum arak. Ia boleh meningkatkan beberapa kesan sampingan metoclopramide. Metoclopramide boleh merosakkan pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa kerja yang memerlukan anda berwaspada.
 
Kesan sampingan Metoclopramide
 
Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan metoclopramide seperti: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak. 
Berhenti mengambil metoclopramide dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius seperti:
1. gegaran atau pergerakan otot dalam mata, lidah, rahang, leher, lengan, atau kaki;
2. rasa seperti memakai topeng di muka;
3. otot sangat keras, demam panas, berpeluh, kekeliruan, degupan jantung yang pantas atau tidak sekata, gegaran, perasaan seperti anda mungkin nak pengsan;
4. mood tertekan, pemikiran membunuh diri atau mencederakan diri sendiri;
5. halusinasi, kebimbangan, hasutan, perasaan gelisah;
6. bengkak, pengumpulan cecair;
7. jaundis (kekuningan pada kulit atau mata anda);
8. sawan.
 
Kesan-kesan sampingan metoclopramide yang kurang serius mungkin termasuk:
1. berasa gelisah, mengantuk, letih, atau pening;
2. sakit kepala, masalah tidur, (insomnia);
3. loya, muntah, cirit-birit;
4. payu dara bengkak;
5. perubahan dalam tempoh haid anda;
6. membuang air kecil lebih selalu daripada biasa.
Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. 
 
 
Maklumat Dos Metoclopramide
 
1. Dos Dewasa Metoclopramide untuk Loya / Muntah:
Parenteral: 10 hingga 20 mg IV atau IM pada atau hampir dengan akhir pembedahan dan diulangi setiap 4 hingga 6 jam seperti yang diperlukan.
 
2. Dos Dewasa biasa untuk Penyakit Reflux Gastroesophageal:
Parenteral: 10 hingga 15 mg, IV atau IM, 4 kali sehari 30 minit sebelum makan dan sebelum tidur.
Makan: 10 hingga 15 mg 4 kali sehari 30 minit sebelum makan dan sebelum tidur. Terapi secara amnya tidak melebihi 12 minggu.
 
3. Dos Dewasa biasa Metoclopramide untuk intubasi Usus Kecil:
10 mg IV satu-satu masa semasa prosedur.
 
4. Dos Dewasa biasa bagi Peperiksaan radiografik:
10 mg IV satu-satu masa untuk memudahkan pengosongan perut.
 
5. Dos Dewasa biasa Metoclopramide untuk Gastroparesis:
Parenteral: 10 mg 4 kali sehari, IV atau IM, 30 minit sebelum makan dan sebelum tidur. Terapi umumnya perlu diteruskan selama 2 hingga 8 minggu.
Makan : 10 mg 4 kali sehari 30 minit sebelum makan dan sebelum tidur. Terapi umumnya perlu diteruskan selama 2 hingga 8 minggu.
 
6. Dos Dewasa biasa untuk Loya / Muntah - yang disebabkan ubat kanser atau Kemoterapi :
infusi IV : 1-2 mg / kg / dos (bergantung kepada potensi ejen emetogenic) IV 30 minit sebelum memulakan kemoterapi. Dos mungkin boleh diulang dua kali pada 2 jam selepas dos awal. Sekiranya muntah masih tidak diubati, dos yang sama boleh diulang 3 kali pada  selang 3 jam. Jika muntah ditahan selepas 3 dos, dos boleh dikurangkan sebanyak 50% untuk 3 dos pada selang 3 jam.
 
7. Dos Dewasa biasa bagi Migrain:
10 hingga 20 mg IV sekali.
 
8. Dos Metoclopramide Kanak-kanak untuk Loya / Muntah - Selepas Pembedahan:
Umur Kurang daripada atau sama dengan  14 tahun: 0.1 hingga 0.2 mg / kg / dos IV; diulang setiap 6 hingga 8 jam seperti yang diperlukan.
Lebih tua daripada 14 tahun: 10 mg IV; diulangi setiap 6 hingga 8 jam seperti yang diperlukan.
 
9. Dos Kanak-kanak  untuk Penyakit Reflux Gastroesophageal:
Bayi baru lahir, Bayi dan Kanak-kanak: Makan, IM, atau IV: 0.4 hingga 0.8 mg / kg / hari dalam 4 dos yang dibahagikan.
 
10. Dos Pediatrik biasa untuk intubasi Usus Kecil:
Kurang daripada 6 tahun: 0.1 mg / kg IV sekali
6 ke 14 tahun: 2.5 hingga 5 mg IV sekali
Lebih tua daripada 14 tahun: 10 mg sebagai dos tunggal
 
10. Dos Kanak-kanak Biasa Metoclopramide untuk Loya / Muntah - disebabkan oleh ubat kanser atau Kemoterapi:
Makan atau IV:
1-2 mg / kg / dos setiap 2 hingga 4 jam (maksimum 5 dos / hari); prarawatan dengan diphenhydramine akan mengurangkan risiko reaksi extrapyramidal kepada dos ini.
 
Apakah ubat lain yang akan menjejaskan metoclopramide?
 
Sebelum menggunakan metoclopramide, beritahu doktor jika anda kerap menggunakan ubat-ubat lain yang membuat anda mengantuk (seperti selsema atau ubat-ubatan alahan, sedatif, ubat sakit narkotik, pil tidur, ubat perehat otot, dan ubat untuk sawan, kemurungan atau keresahan). Ubat2 ini boleh menambah rasa mengantuk yang disebabkan oleh metoclopramide.
 
Beritahu doktor anda mengenai semua ubat-ubatan lain yang anda gunakan, terutamanya:
1. paracetamol ( panadol);
2. cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimmune);
3. digoxin (digitalis, Lanoxin);
4. glycopyrrolate (Robinul);
5. insulin;
6. levodopa (Larodopa, Atamet, Parcopa, Sinemet);
7. mepenzolate (Cantil);
8. tetracycline (Ala-Tet, Brodspec, Panmycin, Sumycin, Tetracap);
9. Atropine (Donnatal, dan lain-lain), benztropine (Cogentin), dimenhydrinate (Dramamine), methscopolamine (Pamine), atau scopolamine (Transderm-Scop);
10. ubat pundi kencing atau ubat-ubatan kencing seperti darifenacin (Enablex), flavoxate (Urispas), oxybutynin (Ditropan, Oxytrol), tolterodine (Detrol), atau solifenacin (Vesicare);
11. bronchodilators seperti ipratroprium (Atrovent) atau tiotropium (Spiriva);
12. ubat-ubatan usus seperti dicyclomine (Bentyl), hyoscyamine (Anaspaz, Cystospaz, Levsin), atau propantheline (Pro-Banthine);
13 perencat Mao seperti furazolidone (Furoxone), isocarboxazid (Marplan), phenelzine (Nardil), rasagiline (Azilect), selegiline (Eldepryl, Emsam, Zelapar), atau tranylcypromine (Parnate);
14. ubat-ubatan untuk merawat gangguan psikiatri, seperti chlorpromazine (Thorazine), clozapine (Clozaril, FazaClo), haloperidol (Haldol), olanzapine (Zyprexa, Symbyax), prochlorperazine (Compazine), risperidone (Risperdal), thiothixene (Navane), dan lain-lain.
Senarai ini tidak lengkap dan terdapat banyak ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan metoclopramide. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah preskripsi, produk di kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda. Simpan senarai semua ubat-ubatan anda dan tunjukkan kepada mana-mana pemberi jagaan kesihatan yang merawat anda.