Komuniti Farmasi Malaysia

Labetalol

 

Nama Ubat : Labetalol
 
Jenama Ubat :
 
1. Pharmaniaga Labetalol®
2. Trandate® 
 
3. Trantalol® 
 
 
Apakah itu Ubat Labetalol ?
 
Labetalol adalah ubat dalam kumpulan yang dipanggil beta-blockers. Beta-blockers memberi kesan kepada jantung dan peredaran darah (aliran darah melalui arteri dan vena).
Labetalol digunakan untuk merawat hipertensi (tekanan darah tinggi).
Labetalol juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.
 
Apakah maklumat yang paling penting yang perlu saya tahu mengenai labetalol?
 
Jangan berhenti mengambil labetalol tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda. Berhenti mengambil ubat ini secara tiba-tiba boleh membuat keadaan anda lebih teruk. Jika anda memerlukan pembedahan, beritahu pakar bedah yang anda menggunakan labetalol. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat itu untuk masa yang singkat.
Labetalol boleh menjejaskan mata anda semasa pembedahan katarak. Beritahu pakar bedah mata anda sebelum pembedahan yang anda menggunakan ubat ini. Jangan berhenti menggunakan labetalol sebelum pembedahan kecuali pakar bedah anda memberitahu anda.
Labetalol boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa kerja yang memerlukan anda berwaspada.
Terus menggunakan ubat ini seperti yang diarahkan, walaupun anda berasa sihat. Tekanan darah tinggi biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala. Anda mungkin perlu mengambil ubat tekanan darah untuk sepanjang hayat anda.
Labetalol adalah hanya sebahagian daripada program rawatan lengkap untuk tekanan darah tinggi yang mungkin juga termasuk pemakanan, senaman dan mengawal berat badan. Ikuti rutin diet, ubat-ubatan, dan senaman anda dengan teliti jika anda sedang dirawat sebagai pesakit darah tinggi.
 
Apa yang perlu saya bincangkan dengan penjaga kesihatan saya sebelum mengambil labetalol?
 
Anda tidak boleh mengambil labetalol jika anda alah kepadanya, atau jika anda mempunyai:
1. asma atau penyakit obstruktif kronik paru-paru (COPD;
2. keadaan jantung tertentu yang serius seperti 'AV block'"atau degupan jantung yang perlahan;
3. keadaan yang menyebabkan tekanan darah sangat rendah.
Jika anda mempunyai mana-mana keadaan seperti di bawah, anda mungkin perlu pelarasan dos labetalol atau ujian khas:
1. bronchitis, emphysema, sleep apnea, atau masalah pernafasan yang lain;
2. kegagalan jantung kongestif;
3. penyakit hati atau penyakit buah pinggang;
4. kencing manis;
5. pheochromocytoma (tumor kelenjar adrenal).
Kategori kehamilan FDA ialah C. Tidak diketahui sama ada labetalol akan membahayakan bayi dalam kandungan. Labetalol boleh menyebabkan masalah jantung atau paru-paru bayi dalam kandungan jika ibu mengambil ubat ini semasa mengandung. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil pada masa yang sama mengambil ubat ini. Labetalol boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusu bayi.
 
Bagaimana perlu  saya ambil labetalol?
 
Ambil seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan ambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.
Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapatkan kesan yang terbaik.
Tekanan darah anda perlu selalu diperiksa, dan anda mungkin perlu ujian darah yang lain. Berjumpalah dengan doktor anda secara berkala.
Jangan tinggalkan dos atau berhenti mengambil labetalol tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda. Berhenti tiba-tiba boleh membuat keadaan anda lebih teruk. Jika anda memerlukan pembedahan, beritahu pakar bedah sebelum anda menggunakan labetalol. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat itu untuk masa yang singkat.
Labetalol boleh menjejaskan mata anda semasa pembedahan katarak. Beritahu pakar bedah mata anda sebelum pembedahan yang anda menggunakan ubat ini. Jangan berhenti menggunakan labetalol sebelum pembedahan kecuali pakar bedah anda memberitahu anda.
Pengambilan labetalol boleh membuat lebih sukar untuk anda memberitahu apabila gula darah anda rendah. Jika anda menghidap diabetes, memeriksa gula darah anda secara berkala.
Ubat ini boleh menyebabkan keputusan ujian makmal tertentu air kencing yang salah. Beritahu mana-mana doktor yang merawat anda bahawa anda menggunakan labetalol.
Terus gunakan ubat ini seperti yang diarahkan, walaupun anda berasa sihat. Tekanan darah tinggi biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala. Anda mungkin perlu menggunakan ubat tekanan darah untuk sepanjang hayat anda.
Labetalol adalah hanya sebahagian daripada program rawatan yang lengkap untuk tekanan darah tinggi yang mungkin juga termasuk pemakanan, senaman dan mengawal berat badan. Ikuti rutin diet, ubat-ubatan, dan senaman anda dengan teliti jika anda sedang dirawat sebagai pesakit hipertensi.
 
Apa yang perlu saya buat sekiranya saya tertinggal satu dos?
 
Ambil ubat sebaik sahaja anda ingat. Jika ia hampir untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan ambil ubat itu pada dos seterusnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.
 
Apa yang harus saya buat jika saya terlebih dos?
 
 Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara (PRN) di :
Waktu Pejabat: 
1-800-88-8099 / +604-657 0099
(Isnin - Jumaat: 8.10am-5.10pm)
 Selepas Waktu Pejabat
(Termasuk Hujung Minggu dan Cuti Umum)
 +6012-430 9499
 Gejala dos berlebihan mungkin termasuk kadar degupan jantung yang perlahan, pening yang amat sangat, atau pengsan.
 
Apa yang perlu saya elakkan semasa mengambil labetalol?
 
Labetalol boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa kerja yang memerlukan anda berwaspada. Minum arak boleh merendahkan tekanan darah anda dan boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan yang tertentu daripada labetalol.
 
Kesan sampingan Labetalol
 
Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak. 
Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:
1. degupan jantung yang perlahan atau tidak sekata;
2. perasaan seperti nak pengsan;
3. berasa sesak nafas, walaupun dengan melakukan senaman ringan;
4. bengkak atau berat badan yang meingkat secara tiba-tiba;
5. rasa loya, sakit perut di bahagian atas, gatal, hilang selera makan, air kencing berwarna gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kekuningan pada kulit atau mata).
 
Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:
1. pening, rasa seperti berpusing;
2. loya ringan, sakit perut;
3. rasa letih;
4. hidung tersumbat;
5. kesukaran mempunyai orgasma.
Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan  kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan.
 
Apakah ubat lain yang akan menjejaskan kesan labetalol?
 
Beritahu doktor anda tentang semua ubat-ubatan lain yang anda gunakan, terutamanya:
1. cimetidine (Tagamet);
2. digoxin (digitalis, Lanoxin);
3. diuretik (pil air);
4. insulin atau ubat kencing manis lisan;
5. GTN (Nitro-Dur, Nitrolingual, Nitrostat, Transderm-Nitro, dan lain-lain);
6. ubat antidepresan seperti amitriptyline (Elavil, Vanatrip, Limbitrol), doxepin (Sinequan), desipramine (Norpramin), imipramine (Janimine, Tofranil), nortriptyline (Pamelor), dan lain-lain;
7. ubat jantung atau ubat tekanan darah seperti amlodipine (Norvasc, Caduet, Exforge, Lotrel, Tekamlo, Tribenzor, Twynsta), diltiazem (Cartia, Cardizem), nifedipine (Nifedical, Procardia), verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan), dan lain-lain;
8. ubat untuk asma atau gangguan pernafasan yang lain, seperti albuterol (Ventolin, Proventil), metaproterenol (Alupent), pirbuterol (Maxair), terbutaline (Brethaire, Brethine, Bricanyl), dan teofilin (Elixophyllin, Theo-24, Theochron, Uniphyl).
Senarai ini tidak lengkap dan ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan labetalol. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.