Komuniti Farmasi Malaysia

Chlorpheniramine ( Piriton )

 

Nama Ubat : Chlorpheniramine
 
Jenama Ubat :
 
1. Antamin® 
2. Axcel Chlorpheniramine® 
3. Cheri 4 Flu® (Chlorpheniramine maleate 2 mg, paracetamol 500 mg, phenylephrine HCl 10 mg)
4. Chloramine® 
5. Chlorpheniramine DHA/Chlormine® 
6. Chlorpyrimine®
7. Decolgen FX® (Paracetamol 650 mg, pseudoephedrine HCl 30 mg, chlorpheniramine maleate 2 mg )
Decolgen FX caplet_50931.gif
 
8. Febricol®  ( Paracetamol 500 mg, chlorpheniramine maleate 2 mg, pseudoephedrine HCl 30 mg)
9. Febricol-Rx®  ( Paracetamol 500 mg, chlorpheniramine maleate 2 mg, phenylephrine HCl 5 mg )
10. Flucor Night® ( Paracetamol 250 mg, pseudoephedrine HCl 30 mg, chlorpheniramine maleate 2 mg )
 
Flucor Night syr_51889.gif
 
11. Kotamin®
12. Panadol Cold Flu® ( Pseudoephedrine HCl 30 mg, chlorpheniramine maleate 2 mg, acetaminophen 500 mg )
Panadol Cold Flu caplet_49740.gif
13. PCE® ( Per 5 mL Pholcodine 10 mg, chlorpheniramine maleate 4 mg )
PCE syr_50794.gif
14. Pirimat®
Pirimat inj (vial)_50795.gif
 
15. Promedyl DM® (Per 5 mL Pseudoephedrine HCl 30 mg, dextromethorphan HBr 15 mg, chlorpheniramine maleate 2 mg)
16. Promedyl Plus®  (chlorpheniramine maleate + pholcodine)
17. Uphamol Flu® (chlorpheniramine maleate + paracetamol)
18. Zoramine® 
 
Apakah itu ubat Chlorpheniramine?
 
Chlorpheniramine merupakan antihistamin yang mengurangkan histamine semulajadi di dalam badan. Histamine boleh menghasilkan gejala bersin, gatal-gatal, mata berair, dan hidung berair.
Chlorpheniramine digunakan untuk merawat bersin, gatal-gatal, mata berair, dan hidung berair disebabkan oleh alergi atau selesema biasa.
Chlorpheniramine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat-ubatan ini.
 
Apakah maklumat yang paling penting yang perlu saya tahu mengenai chlorpheniramine?
 
Jangan memberikan ubat ini kepada kanak-kanak yang lebih muda daripada 4 tahun. Sentiasa bertanya kepada doktor sebelum memberikan ubat batuk atau selsema kepada kanak-kanak. Kematian boleh berlaku dari penyalahgunaan ubat batuk dan selsema di kalangan kanak-kanak yang sangat muda. Jangan mengambil chlorpheniramine jika anda alah kepadanya.
Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil chlorpheniramine jika anda mempunyai glaukoma, ulser perut, sembelit yang teruk, penyakit buah pinggang, masalah membuang air kecil, prostat membesar, atau gangguan tiroid.
Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan mana-mana ubat selsema, batuk, atau ubat alahan. Chlorpheniramine terkandung dalam banyak ubat-ubat gabungan. Mengambil produk tertentu boleh menyebabkan anda mendapat terlalu banyak ubat-ubatan tertentu. Semak label untuk melihat jika ubat mengandungi antihistamin.
Chlorpheniramine boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berwaspada. Minum arak boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan chlorpheniramine yang tertentu.
 
Apa yang saya perlu saya bincangkan dengan pembekal penjagaan kesihatan saya sebelum mengambil chlorpheniramine?
 
Jangan ambil ubat ini jika anda ada alahan kepada chlorpheniramine. Jangan gunakan chlorpheniramine jika anda telah menggunakan perencat Mao seperti furazolidone (Furoxone), isocarboxazid (Marplan), phenelzine (Nardil), rasagiline (Azilect), selegiline (Eldepryl, Emsam, Zelapar), atau tranylcypromine (Parnate) pada 14 hari yang lepas. Interaksi ubat berbahaya boleh berlaku, yang membawa kepada kesan sampingan yang serius.
Tanya doktor atau ahli farmasi jika ia adalah selamat untuk anda mengambil ubat ini jika anda mempunyai:
1. glaukoma;
2. ulser perut;
3. sembelit yang teruk;
4. penyakit buah pinggang;
5. masalah membuang air kecil atau prostat membesar;
6. gangguan tiroid.
Kategori kehamilan ialah B. Chlorpheniramine dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau bercadang untuk hamil semasa rawatan. Chlorpheniramine boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan menggunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi. Orang dewasa mungkin lebih cenderung untuk mempunyai kesan sampingan daripada ubat-ubatan ini.
 
Bagaimana cara saya ambil chlorpheniramine?
 
Gunakan seperti yang diarahkan pada label, atau sebagaimana yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ubat selsema atau ubat alahan biasanya diambil hanya untuk masa yang singkat sehingga gejala-gejala anda hilang.
Ambil ubat-ubatan ini dengan segelas penuh air. Ambil Chlorpheniramine selepas maka atau minum susu jika ia menganggu perut anda. Ukur larutan cecair ubat dengan sudu pengukur dos-khas atau picagari, bukan dengan sudu biasa. Jika anda tidak mempunyai peranti dos-mengukur, dapatkannya di farmasi.
Ubat ini boleh menyebabkan keputusan yang salah dengan ujian alahan kulit. Beritahu mana-mana doktor yang merawat anda bahawa anda mengambil antihistamin.
Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.
 
Apa yang yang harus saya buat jika tertinggal satu dos?
 
Ubat selsema atau alergi diambil apabila diperlukan, anda mungkin tidak perlu mengikut jadual dos. Jika anda mengambil ubat secara teratur, ambil dos yang tertinggal dengan seberapa segera yang anda ingat. Langkau dos yang terlepas jika ia hampir untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.
 
Apakah yang harus saya buat jika saya terlebih dos?
 
Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara (PRN) di :
Waktu Pejabat: 
1-800-88-8099 / +604-657 0099
(Isnin - Jumaat: 8.10am-5.10pm)
 Selepas Waktu Pejabat
(Termasuk Hujung Minggu dan Cuti Umum) 
+6012-430 9499
Gejala dos berlebihan mungkin termasuk rasa resah atau gementar, rasa loya, muntah, sakit perut, pening, mengantuk, mulut kering, kepanasan, atau sawan.
 
Apa yang harus saya elakkan semasa mengambil chlorpheniramine?
 
Tanya seorang doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan mana-mana ubat selsema, batuk, atau ubat alahan. Chlorpheniramine terkandung dalam banyak ubat-ubat gabungan. Pengambilan produk tertentu boleh menyebabkan anda mendapat terlalu banyak ubat-ubatan tertentu. Semak label untuk melihat jika ubat mengandungi antihistamin.
Elakkan daripada menjadi terlalu panas atau nyahhidrat sewaktu bersenam dan dalam cuaca panas. Chlorpheniramine boleh mengurangkan peluh dan anda mungkin lebih terdedah kepada strok haba.
Ubat ini boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa kerja yang memerlukan anda berwaspada. Minum arak boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan chlorpheniramine tertentu .
 
Kesan sampingan Chlorpheniramine
 
Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal, sukar bernafas; bengkak pada muka anda, bibir, lidah, atau tekak. 
Berhenti mengambil chlorpheniramine dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:
1. buang air kecil kurang daripada biasa atau tidak sama sekali;
2. kekeliruan, mengantuk yang melampau;
3. pening yang teruk, kebimbangan, perasaan gelisah, gemuruh;
4. pernafasan lemah atau pendek.
 
Kesan-kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:
1. pening ringan, mengantuk;
2. penglihatan menjadi kabur;
3. mulut kering;
4. loya, sakit perut, sembelit;
5. masalah dengan ingatan atau tumpuan;
6. rasa resah atau teruja (terutama di kalangan kanak-kanak).
Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. 
 
Apakah ubat lain yang akan menjejaskan chlorpheniramine?
 
Ubat selsema dan lain-lain ubat alahan, sedatif, ubat sakit narkotik, ubat tidur, relaxers otot, dan ubat-ubatan untuk sawan, kemurungan atau keresahan boleh menambah rasa mengantuk yang disebabkan oleh chlorpheniramine. Beritahu doktor anda jika anda sering menggunakan mana-mana ubat-ubatan ini.
 
Beritahu doktor anda tentang semua ubat lain yang anda gunakan, terutama sekali:
1. glycopyrrolate (Robinul);
2. mepenzolate (Cantil);
3. probenecid (Benemid, Probalan);
4. rifampin (Rifadin, Rifater, Rifamate, Rimactane);
5. zidovudine (Retrovir, AZT);
6. diuretik (pil air);
7. Atropine (Atreza, Sal-Tropine), beladonna (Donnatal, dan lain-lain), benztropine (Cogentin), dimenhydrinate (Dramamine), methscopolamine (Pamine), atau scopolamine (Transderm-Scop);
8. ubat pundi kencing atau ubat-ubatan kencing seperti darifenacin (Enablex), flavoxate (Urispas), oxybutynin (Ditropan, Oxytrol), tolterodine (Detrol), atau solifenacin (Vesicare);
9. bronchodilators seperti ipratropium (Atrovent) atau tiotropium (Spiriva);
10. ubat gangguan usus seperti dicyclomine (Bentyl), hyoscyamine (Hyomax), atau propantheline (Pro-Banthine);
11. ubat salicylates seperti aspirin, dan lain-lain;
Senarai ini tidak lengkap dan ubat-ubat lain boleh berinteraksi dengan chlorpheniramine. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuk ubat preskripsi, produk di kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.