Komuniti Farmasi Malaysia

Amoxycillin

 

Nama Ubat : Amoxycillin atau Amoxicillin
 
Apakah itu ubat amoxicillin?
 
Amoxicillin adalah antibiotik penisilin. Ia melawan bakteria di dalam badan anda.
Amoxicillin digunakan untuk merawat pelbagai jenis jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, seperti jangkitan telinga, jangkitan pundi kencing, radang paru-paru, gonorea, dan E. coli atau jangkitan salmonella. Amoxicillin juga kadang-kala digunakan bersama-sama dengan antibiotik lain yang dipanggil clarithromycin untuk merawat ulser perut yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Helicobacter pylori. Gabungan ini kadang-kadang digunakan dengan ubat pengurang asid perut seperti ubat penghalang pam proton (lansoprazole atau omeprazole )
Amoxicillin juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat-ubatan ini.
 
Maklumat penting tentang amoxicillin
 
Jangan menggunakan ubat-ubatan ini jika anda ada alahan kepada amoxicillin atau mana-mana antibiotik penisilin lain, seperti ampicillin (Omnipen, Principen), dicloxacillin (Dycill, Dynapen), oxacillin (Bactocill), penisilin (Beepen-VK, Ledercillin VK, Pen- V, K Pen-Vee, Pfizerpen, V-Cillin K, Veetids), dan lain-lain.
Sebelum menggunakan amoxicillin, beritahu doktor anda jika anda ada alahan kepada cephalosporins seperti Omnicef, Cefzil, Ceftin, Keflex, dan lain-lain. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit asma, hati atau buah pinggang, pendarahan atau gangguan pembekuan darah, mononucleosis (juga dipanggil "mono"), atau mana-mana jenis alahan.
Amoxicillin boleh menyebabkan pil kawalan kelahiran atau pil perancang kurang berkesan. Tanya doktor anda mengenai penggunaan kaedah peranang keluarga bukan hormon seperti kondom, spermicide dan diafragma untuk mencegah kehamilan semasa mengambil amoxicillin. Ambil ubat untuk jangka penuh masa yang ditetapkan. Gejala-gejala jangkitan anda boleh hilang sebelum jangkitan benar-benar dibersihkan. Amoxicillin tidak akan merawat jangkitan virus seperti selsema atau flu. Jangan berkongsi ubat-ubatan ini dengan orang lain, walaupun mereka mempunyai gejala yang sama seperti anda.
Ubat-ubatan antibiotik boleh menyebabkan cirit-birit, yang boleh menjadi tanda jangkitan baru. Jika anda mengalami cirit-birit yang cair atau berdarah, hentikan pengambilan amoxicillin dan hubungi doktor anda. Jangan menggunakan ubat anti-cirit-birit melainkan jika doktor anda memberitahu anda.
 
Sebelum mengambil amoxicillin
 
Jangan ambil ubat-ubatan ini jika anda ada alahan kepada amoxicillin atau mana-mana antibiotik penisilin lain, seperti:
1. ampicillin (Omnipen, Principen);
2. dicloxacillin (Dycill, Dynapen);
3. oxacillin (Bactocill);
4. penisilin (Bicillin CR, PC Pen VK, Pen-V, Pfizerpen, dan lain-lain).
Untuk memastikan anda selamat untuk mengambil amoxicillin, beritahu doktor anda jika anda ada alahan kepada mana-mana ubat (terutamanya cephalosporins seperti Omnicef​​, Cefzil, Ceftin, Keflex, dan lain-lain), atau jika anda mempunyai apa-apa keadaan lain seperti:
1. asma;
2. penyakit hati;
3. penyakit buah pinggang;
4. mononucleosis (juga dipanggil "mono");
5. sejarah cirit-birit yang disebabkan oleh pengambilan antibiotik;
6. sejarah apa-apa jenis alergi atau alahan.
Kategori kehamilan FDA ialah B. Amoxicillin dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau bercadang untuk hamil semasa rawatan. Amoxicillin boleh membuatkan pil kawalan kelahiran kurang berkesan. Tanya doktor anda tentang penggunaan kaedah bukan hormon untuk kawalan kelahiran (seperti kondom, spermicide, diafragma) untuk mencegah kehamilan semasa mengambil amoxicillin. Amoxicillin boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan menggunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.
 
Bagaimana cara saya ambil amoxicillin?
 
Ambil amoxicillin seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan mengambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.
Anda boleh mengambil amoxicillin selepas atau dengan perut kosong.
Goncang larutan ubat cecair sejurus sebelum anda mengukur dos. Ukur cecair dengan sudu khas dos-mengukur atau picagari, bukan dengan sudu di rumah anda. Jika anda tidak mempunyai peranti dos-mengukur, dapatkannya di kedai farmasi.
Anda boleh meletakkan ubat larutan cecair secara terus ke lidah, atau anda boleh campurkan dengan air, susu, susu formula bayi atau jus buah-buahan. Minum campuran tersebut dengan segera. Jangan simpan untuk digunakan kemudian.
Tablet kunyah perlu dikunyah sebelum anda menelannya.
Untuk memastikan ubat ini membantu keadaan anda dan tidak menyebabkan kesan-kesan bahaya, darah anda akan perlu sering diuji. Fungsi hati dan fungsi buah pinggang juga mungkin perlu diuji. Berjumpa dengan doktor anda secara berkala.
Jika anda sedang dirawat untuk penyakit gonorrhea, doktor anda mungkin juga perlu menguji anda untuk penyakit sifilis, satu lagi penyakit kelamin.
Jika anda mengambil amoxicillin dengan clarithromycin dengan/atau lansoprazole untuk merawat ulser perut, gunakan semua ubat-ubatan anda seperti yang diarahkan. Baca panduan ubat atau arahan pesakit yang dibekalkan oleh setiap ubat. Jangan ubah dos atau jadual ubat-ubatan tanpa nasihat doktor anda.
Ambil amoxicillin untuk jangka masa penuh yang ditetapkan. Gejala-gejala jangkitan anda boleh hilang sebelum jangkitan benar-benar dibersihkan. Amoxicillin tidak akan merawat jangkitan virus seperti selsema atau flu. Jangan berkongsi ubat-ubatan ini dengan orang lain, walaupun mereka mempunyai gejala yang sama.
Amoxicillin boleh menyebabkan keputusan yang salah dengan ujian perubatan yang tertentu. Beritahu mana-mana doktor yang merawat anda bahawa anda menggunakan ubat-ubatan ini.
Simpan ubat-ubatan ini pada suhu bilik jauh dari kelembapan, haba, dan cahaya.  Anda boleh simpan cecair amoxicillin di dalam peti sejuk tetapi biarkan ia membeku. Buang mana-mana amoxicillin cecair yang tidak digunakan dalam tempoh 14 hari selepas dicampurkan atau dilarutkan di farmasi.
 
Apa yang perlu saya buat sekiranya saya tertinggal satu dos?
 
Ambil ubat sebaik sahaja anda ingat. Jika ia hampir untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan ambil ubat itu pada dos seterusnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.
 
Apa yang harus saya buat jika saya terlebih dos?
 
 Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara (PRN) di :
Waktu Pejabat: 
1-800-88-8099 / +604-657 0099
(Isnin - Jumaat: 8.10am-5.10pm)
 Selepas Waktu Pejabat
(Termasuk Hujung Minggu dan Cuti Umum)
 +6012-430 9499
Gejala dos berlebihan mungkin termasuklah kekeliruan, perubahan tingkah laku, ruam kulit yang teruk, kencing kurang daripada biasa, atau sawan.
 
Apakah yang perlu saya elakkan semasa mengambil amoxicillin?
 
Ubat-ubatan antibiotik boleh menyebabkan cirit-birit, yang boleh menjadi tanda jangkitan baru. Jika anda mengalami cirit-birit yang cair atau berdarah, berhenti ambil amoxicillin dan hubungi doktor anda. Jangan menggunakan ubat anti-cirit-birit melainkan jika doktor anda memberitahu anda.
 
Kesan sampingan Amoxicillin
 
Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan terhadap amoxicillin seperti: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak. 
Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:
1. tompok putih atau luka dalam mulut anda atau pada bibir anda;
2. demam, kelenjar bengkak, ruam atau gatal-gatal, sakit sendi, atau sakit umum;
3. kulit melepuh teruk, mengelupas, dan ruam kulit yang merah;
4. kulit pucat atau kekuningan, kuning mata, air kencing berwarna gelap, demam, kekeliruan atau kelemahan;
5. kesemutan teruk, kebas, sakit, lemah otot;
6. mudah lebam, pendarahan luar biasa (hidung, mulut, faraj, atau rektum), tompokan ungu atau merah di dalam kulit anda.
 
Kesan-kesan sampingan amoxicillin kurang serius mungkin termasuk:
1. sakit perut, mual, muntah-muntah;
2. gatal-gatal faraj atau pelepasan cecair;
3. sakit kepala;
4. lidah bengkak, hitam atau "berbulu".
 
Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. 
 
Apakah Ubat lain yang akan menjejaskan amoxicillin?
 
Beritahu doktor anda tentang semua ubat-ubatan lain yang anda gunakan, terutamanya ubat:
1. probenecid (Benemid);
2. pencair darah seperti warfarin (Coumadin);
3. antibiotik seperti azithromycin (Zithromax), clarithromycin (Biaxin), erythromycin (EES, EryPed, Ery-Tab, Erythrocin), atau telithromycin (Ketek);
4. ubat sulfa (Bactrim, Gantanol, Gantrisin, Septra, SMX-RMT, dan lain-lain);
5. antibiotik tetracycline seperti demeclocycline (Declomycin), doxycycline (Adoxa, Doryx, Oracea, Vibramycin), minocycline (Dynacin, Minocin, Solodyn, Vectrin), atau tetracycline (Brodspec, Panmycin, Sumycin, Tetracap).
 
Senarai ini tidak lengkap dan ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan amoxicillin. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat preskripsi, ubat di kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.
 
Jenama Ubat : 
 
1. Augmentin® ( amoxicillin + clavulanic acid )
 
2. Beamoxy®
 
3. Cavumox® ( amoxicillin + clavulanic acid )
4. Clamentin® ( amoxicillin + clavulanic acid )
5. Clamovid®  ( amoxicillin + clavulanic acid )
Clamovid 156.25_5 mL granules for oral soln_51890.gif
 
6. Clavam® ( amoxicillin + clavulanic acid )
7. Clavicin® ( amoxicillin + clavulanic acid )
8.  Clavomid® ( amoxicillin + clavulanic acid )
9. Co-Amoxiclav KAPL® ( amoxicillin + clavulanic acid )
10. Curam® ( amoxicillin + clavulanic acid )
11. Enhancin® ( amoxicillin + clavulanic acid )
12. Klacid Hp7®  ( amoxicillin + clarithromycin + pantoprazole sodium )
Klacid Hp7 tab_29540.gif
 
13. Moxiclav® ( amoxicillin + clavulanic acid )
14. Myclav® ( amoxicillin + clavulanic acid )
15. Ospamox®
 
 
16. Pharmaniaga Amoxycillin® 
 
17. Pharmaniaga Co-Amoxiclav®  ( amoxicillin + clavulanic acid )