Komuniti Farmasi Malaysia

Amlodipine

 

Jenama Ubat
 
1. Amlibon® 
2. Amlodac®
3. Amlodipine Winthrop®  
4. Amlong®
5. Amvaz® 
6. Anlodin® 
7. Avevasc® 
8. Caduet® (amlodipine + atorvastatin)
 
9. Camlodin® 
10. Covasc®
11. Coveram® (amlodipine besylate + perindopril arginine)
Coveram tab_49900.gif
12. Exforge®
13. Exforge HCT® (amlodipine + hydrochlorothiazide + valsartan)
14. Hovasc®
15. Lofral® 
16. Nordipine® 
17. Norvasc® 
18. Sunvasc®
19. Vamlo®
20. Zynor®
 
Apakah itu Ubat Amlodipine ?
 
Amlodipine adalah ubat dalam kumpulan yang dikenali sebagai penghalang saluran kalsium (calcium channel blockers). Amlodipine merehatkan (melebarkan) saluran darah dan meningkatkan aliran darah.
Amlodipine digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (hipertensi) atau sakit dada (angina) dan keadaan lain yang disebabkan oleh penyakit jantung koronari. Ubat ini digunakan di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak yang berusia sekurang-kurangnya 6 tahun.
Amlodipine juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.
 
Maklumat Penting Mengenai Amlodipine
 
Sebelum mengambil amlodipine, beritahu doktor anda jika anda mempunyai kegagalan jantung kongestif atau penyakit hati. Minum arak boleh merendahkan tekanan darah anda dan boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan yang tertentu daripada amlodipine.
Jika anda mengambil ubat ini untuk tekanan darah tinggi, terus gunakan amlodipine walaupun anda berasa sihat. Tekanan darah tinggi biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala. Anda mungkin perlu menggunakan ubat tekanan darah tinggi untuk sepanjang hayat anda.
Amlodipine adalah sebahagian daripada program  rawatan yang lengkap dan mungkin juga memerlukan kawalan lain termasuk pemakanan, senaman, kawalan berat badan, dan lain-lain ubat. Ikuti diet, ubat, dan rutin senaman anda selalu.
Beritahu doktor anda mengenai semua ubat jantung yang lain atau ubat tekanan darah yang anda ambil.
Sakit dada anda mungkin boleh menjadi lebih teruk apabila anda mula mengambil amlodipine atau apabila dos meningkat. Hubungi doktor anda jika sakit dada teruk atau berterusan.
 
Sebelum Mengambil Amlodipine
 
Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda ada alahan kepada amlodipine. Jika anda mempunyai penyakit atau keadaan di bawah, anda mungkin perlu pelarasan dos atau ujian khas:
1. masalah jantung injap yang dipanggil aortic stenosis;
2. kegagalan jantung kongestif;
3. penyakit hati.
4. Jika anda juga mengambil ubat beta-blocker (seperti Betapace, Blocadren, Corgard, Coreg, Inderal, InnoPran, Lopressor, Normodyne, Tenoretic, Tenormin, Toprol, Trandate, Zebeta, dan lain-lain) jangan berhenti menggunakan beta-blocker secara tiba-tiba tanpa nasihat doktor anda. Anda mungkin perlu untuk menggunakan dos yang kurang sebelum anda berhenti mengambil ubat ini sepenuhnya. Menghentikan beta-blocker secara tiba-tiba boleh menyebabkan masalah jantung yang serius yang tidak boleh dihalang oleh amlodipine.
Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada amlodipine akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil pada masa yang sama menggunakan ubat ini. Ubat ini juga tidak diketahui sama ada boleh melalui susu ibu atau ia boleh memudaratkan bayi kejururawatan. Anda tidak harus menyusu anak semasa anda mengambil amlodipine.
 
Bagaimanakah Saya Ambil Ubat Amlodipine ?
 
Ambil amlodipine seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan ambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda. Amlodipine biasanya diambil sekali sehari. Doktor anda mungkin boleh menukar dos anda untuk memastikan anda mendapatkan hasil yang terbaik.
Sakit dada anda boleh menjadi lebih teruk apabila anda mula-mula mula mengambil amlodipine atau apabila dos meningkat. Hubungi doktor anda jika sakit dada teruk atau berterusan.
Simpan amlodipine pada suhu bilik jauh dari kelembapan, haba, dan cahaya.
 
Apa yang Harus Saya buat sekiranya saya tertinggal satu dos?
 
Ambil dos yang tertinggal dengan seberapa segera sejurus anda ingat. Jangan ambil dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang seterusnya. Jangan ambil lebih dos untuk menggantikan dos yang tertinggal.
 
Apa yang berlaku jika saya terlebih dos?
 
Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara (PRN) di :
Waktu Pejabat: 
1-800-88-8099 / +604-657 0099
(Isnin - Jumaat: 8.10am-5.10pm)
 Selepas Waktu Pejabat
(Termasuk Hujung Minggu dan Cuti Umum)
+6012-430 9499
 Gejala dos berlebihan termasuklah degupan jantung yang cepat, pening yang teruk, dan pengsan.
 
Apa yang perlu saya elakkan semasa mengambil amlodipine?
Elakkan bangun terlalu cepat daripada posisi duduk atau berbaring kerana anda mungkin akan berasa pening. Bangun dengan perlahan dan stabilkan diri anda untuk mengelakkan jatuh. Minum arak boleh merendahkan tekanan darah anda dan boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan yang tertentu daripada amlodipine.
 
Kesan Sampingan Amlodipine
 
Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alahan terhadap amlodipine seperti: gatal-gatal, sukar bernafas; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak. Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:
1. perasaan seperti anda mungkin akan pengsan;
2. bengkak di tangan, buku lali , atau kaki;
3. jantung berdebar-debar;
4. sakit dada atau terasa berat, sakit yang merebak ke lengan atau bahu, mual atau loya, berpeluh, sakit-sakit.
 
Kesan sampingan amlodipine kurang serius termasuklah:
1. sakit kepala;
2. pening, mengantuk;
3. rasa letih;
4. sakit perut;
5. rasa kehangatan atau kemerahan
Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. 
 
Apakah Ubat apa yang lain yang akan menjejaskan amlodipine?
 
Beritahu doktor anda mengenai semua ubat jantung yang lain atau ubat tekanan darah  yang anda ambil.
Mungkin terdapat ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan amlodipine. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda